Kruche ciasto:
- Mąka pszenna 250 g
- Masło 125 g
- Woda 60 ml
- Jajko 1szt
- Sól do smaku
Nadzienie
- 2 buraki (ugotowane lub upieczone)
- 180 g sera feta lub sera sałatkowego
- 1 serek philadelphia deliciously whipped
- 100 g wędzonej makreli
- 2 jajka
Przygotowanie
Ciasto kruche:
- Przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy wodę, jajko oraz szczyptę soli i szybko wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dokładnie dno i boki wysmarowanej masłem formy i ponownie wkładamy do lodówki.
Gdy piekarnik będzie nagrzany do 190°C, wyjmujemy formę z ciastem i nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię aluminiowa lub papier do pieczenia, a na wierzch wysypujemy równomiernie suchą fasolę lub groch. Dzięki temu spód nie będzie się podnosił w trakcie pieczenia. - Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury na około 25 minut. Na 5 minut przed wyjęciem usuwamy folię lub papier wraz z fasolą i kontynuujemy pieczenie.
Nadzienie
- Obrane buraki i ser feta pokroić w kostkę . Jajka wbić do miski i dokładnie wymieszać widelcem z serkiem philadelphia , doprawić solą i pieprzem.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Na podpieczony spód tarty wyłożyć pokrojone buraki , rozłożyć ser feta oraz pokrojoną na kawałki wędzoną makrelę . Na to wylać masą jajeczną i piec przez 30 minut.
Udekorować sałatą I zieloną fasolą
Źródło inspiracji
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/tarta-z-lososiem-wedzonym-buraczkami-i-serem-feta