Drugie dania

Tarta z wędzona makrelą i kaparami ( Tart with smoked mackerel and capers )

Składniki :

Kruche ciasto:

  • Mąka pszenna 250 g
  • Masło 125 g
  • Woda 60 ml
  • Jajko 1szt
  • Sól do smaku

Farsz :

 

  • 1 – cebula
  • 2 ząbki – czosnku
  • 1 łyżka – masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • makrela wędzona
  • 150 g – sera żółtego wędzonego
  • 1 – pomidor
  • garść kaparów
  • 2 łyżki – mąki
  • szklanki – mleka

Wykonanie :

Ciasto kruche: przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy wodę, jajko oraz szczyptę soli i szybko wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dokładnie dno i boki wysmarowanej masłem formy i ponownie wkładamy do lodówki.
Gdy piekarnik będzie nagrzany do 190°C, wyjmujemy formę z ciastem i nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię aluminiowa lub papier do pieczenia, a na wierzch wysypujemy równomiernie suchą fasolę lub groch. Dzięki temu spód nie będzie się podnosił w trakcie pieczenia.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury na około 25 minut. Na 5 minut przed wyjęciem usuwamy folię lub papier wraz z fasolą i kontynuujemy pieczenie.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek. Przemieszać. Wsypać mąkę. Zalać mlekiem i dokładnie wymieszać. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać kawałki ryby (bez skóry i ości).

Na ciasto wyłożyć farsz. Wyrównać. Posypać startym serem. Ułożyć plastry pomidora. Posypać kaparami.

Piec przez 20-25 minut w temp. 200 st. C. Podawać na ciepło lub na zimno.

English :

Tart with smoked mackerel and capers
Ingredients :

Shortcrust pastry :
250 g plain flour
125 g butter
60 ml water
pinch of salt

Filling :
1 onion
2 cloves of garlic
1 tsp of butter
pinch of nutmeg
salt
black pepper
smoked mackerel ( 3 filets ) broken into chunky flakes
150 g smoked cheese
1 tomato
capers
2 tsp of plain flour
375 ml of milk
Method
For Shortcrust pastry
Sift the flour into a large bowl, add the butter and rub in with your fingertips until the mixture resembles fine breadcrumbs.
Stir in the salt, then add 2-3 tbsp water and mix to a firm dough. Knead the dough briefly and gently on a floured surface. Wrap in cling film and chill while preparing the filling.
Remove just the top layer of cling film, put the pastry upside down (cling film side facing up) in clean 28 cm tart tin. Press the pastry into the edges, cling film still attached, and using your thumb ‘cut’ the pastry that sticks out beyond the tin on the edge of the tin. Remove the cling film and chill the pastry in the freezer for at least 10 minutes.
Once chilled, line the pastry with greaseproof paper, fill with baking beans, or dried pulses and bake for 15-20 minutes or until the pastry feels dry to the touch. Remove the paper and beans.
For the tart filling:
Melt the butter in a medium size saucepan, add the onions, cover and sweat over a gently heat until completely soft. Add garlic and stir for a minute . Stir in the flour and cook for 1-2 minutes. Take the pan off the heat and gradually stir in the milk to get a smooth sauce. Return to the heat and, stirring all the time, bring to the boil. Simmer gently for 8-10 minutes and season with salt , pepper and nutmeg . Take the pan off and add flakes of smoked mackerel
Pour the filling into the tart shell . Add sliced tomato , capers and grated smoked cheese . Cook in the preheated oven for about 25 – 30 minutes until just set. Allow to sit for 2 or 3 minutes before removing it from the tin. Serve either warm or at room temperature accompanied by a salad of rocket, grated beetroot, tomato and a little olive oil.

Bake in the oven 200C

Tarta z makrela i kaparami 4Tarta z makrela i kaparamiTarta z makrela i kaparami (3)