Ciasta

Tarty czkoladowo orzechowe

Tarty czkoladowo orzechowe. Tartaletki z nadzieniem czekoladowym, wzbogaconym dodatkiem rumu, orzechami i suszonymi śliwkami. Przyjemne w smaku i fajne w wyglądzie.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Mini tarty

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko

Na czekoladowe nadzienie

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 300 g słodkiej (płynnej śmietany 30- 36%)
  • 1/4 szkl rumu
  • garść drobno posiekanych orzechów pekan
  • garść drobno posiekanych suszonych śliwek

Sposób wykonania / Instructions:

Mini tarty

  • Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce.
  • Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich spody i brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1)Do s rodka wsypać groch lub fasolę. Należy jedynie pamiętać, że przed wsypaniem grochu na dno babeczek należy położyć krążki powycinane z papieru do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Spody babeczek piec do momentu zrumienienia brzegów przez około 20-25 minut. Dodatkowo można po wysypaniu grochu ze środków babeczek, wstawić je jeszcze na 2-3 minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić.

Na czekoladowe nadzienie

  • Czekolady posiekać i przełożyć do miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Nastepnie dodać rum, orzechy i śliwki. Wymieszac. Napełnić tartaletki