Drugie dania

Quiche z tortilli i kaszy gryczanej ze szparagami

Quiche z tortilli i kaszy gryczanej ze szparagami.Nadzienie z kaszy gryczanej połączonej z jajkami . Do tego szparagi zapieczone w masie z kaszy gryczanej. Danie nie tylko efektownie wygląda ale też bardzo dobrze smakuje 

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 5 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 20 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na nadzienie z kaszy gryczanej

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól i czarny pieprz
  • kmin mielony
  • czubryca
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 250 g ugotowanej (białej fasoli)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i czarny pieprz

Dodatkowo

  • 5 placków tortilli
  • 4 jajka
  • parmezan opcjonalnie
  • pęczek podgotowanych szparagów

Sposób wykonania / Instructions:

  • Ugotować białą kaszę gryczaną
  • Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Dodać przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielskii brązowy cukier. Podsmażyć przez kilka minut.Usunąć ziarna przypraw i liść laurowy.
  • Do naczynia blendera wrzucić fasolę, sos sojowy, tymianek, majeranek, świeżą natkę pietruszki oraz przyprawy. Zmiksować do uzyskania pasty. Dodać cebulę z jabłkami oraz kaszę gryczaną i dokłądnie wymieszać

Wykonanie

  • Tortownicę wyłożyć plackami tortilli. Masę z kaszy gryczanej wymieszać z roztrzepanymi jajkami i parmezanem. Wylać do tortownicy. Wierzch wyłożyć podgotowanymi przez chwilę szparagami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 40 min. Podawać na ciepło lub na zimno.