Drugie dania

Tortilla z kuskusem i kurczakiem

Tortilla z czerwonym kuskusem i pomarańczowo-miodowym kurczakiem. Aromatyczny, pyszny kurczak w marynacie z pomarańczy i miodu, podany w tortilli z surówką z czerwonej kapusty.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 3 hrs 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Podudzia z kurczaka pieczone w pomarańczach i miodzie

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 4 pomarańcze
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 czerwona cebula

Buraczane risotto

  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 2 pieczone buraki pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 150 gramów dużego kuskusu
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml soku buraczanego
  • 1/4 szklanki czerwonego wina.
  • czerwona papryka i kurkuma do smaku

Na surówkę

  • 1/4 małej główki czerwonej kapusty poszatkowanej
  • 2 marchewki starte na tarce
  • garść ziaren granatu
  • 1 jabłko tarte na tarce

Na sos do sałatek

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól

Dodatkowo

  • placki tortilli
  • kulki sera koziego w pistacjach

Sposób wykonania / Instructions:

Podudzia z kurczaka pieczone w pomarańczach i miodzie

  • Przygotować marynatę mieszając sok z 2 pomarańczy, miodu, soku z cytryny, sosu sojowego , drobno posiekanego czosnku, tymianku, imbiru i soli. Kurczaka natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180°Kurczaka ułóżyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i polać go marynatą. Obłożyć kurczaka cebulą i pomarańczami pokrojonymi w grube plastry. Piec ok 45 minut. Od czasu do czasu polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia i piec ok 15 min do zrumienienia.

Buraczane risotto

  • Na głębokiej patelni, na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę ( około 10 min ). Dodać sól i czosnek. Wrzucić pokrojone w kostkę jabłka . Przesmażyć z cebulą, dorzucić buraki pokrojone w kostkę. Wsypać duży kuskus. Podsmażyć, pozwalając żeby wchłonął przyprawy i smak z patelni.
  • Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.
  • Wlać bulion i sok z buraka. Gotować bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu.

Na surówkę

  • Wszystkie składniki wymieszać w miseczce

Na sos do sałatek

  • Wszystkie składniki wymieszać w miseczce
  •