Ciasta Ciasta z owocami

Truskawkowa chmurka

 

Truskawkowa chmurka

Banalne zdawałoby się połączenie galaretki , truskawek i ubitej śmietany . Mnie zawsze w ciastach tego typu najbardziej odstręczają mdłe kremy śmietanowe . Ale nie tym razem . Dużym atutem tego ciasta jest ilość galaretki z obłędną ilością truskawek . Drugą zaletą ciasta jest właśnie krem , który przez połączenie z mascarpone i sokiem z cytryny jest cudownie kwaskowaty i świetnie komponuje się z galaretką i bezikami .W oryginalnym przepisie ciasto robione jest w prostokątnej , większej blaszce . Ponieważ u mnie w domu jest w zasadzie jedna osoba do jedzenia ciasta , stwierdziłam , że zrobię w mniejszej formie żebym nie wynosiła znowu do pracy i nie dokarmiała moich kolegów głodomorów

I to był błąd. Ciasto zniknęło w zastraszającym tempie i nie został po nim nawet jeden zabłąkany okruszek

Ciasto na pewno jeszcze do powtórzenia

 

Składniki

Spód:

Delicje 16 sztuk . Można również na spód zrobić biszkopt . Można zrobić kruszonkę czy też wyłożyć tortownicę pokruszonymi czekoladowymi herbatnikami . Możliwych kombinacji na spód jest naprawdę sporo . W przepisie , z którego ja korzystałam zamieszczonego na stronie Moje Wypieki na spodzie były właśnie herbatniki

Przygotować tortownicę o wymiarach 24 cm Wyłożyć papierem do pieczenia. Delicje ułożyć na spodzie

Galaretka z truskawkami:

  • 600 g truskawek
  • 2 truskawkowe galaretki (każda na 500 ml wody)

Świeże truskawki tylko odszypułkować .

2 truskawkowe galaretki rozpuścić w około 600 ml wrzącej wody  wody. Przestudzić, Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Na delicjach ułożyć gęsto truskawki .Tężejącą galaretkę wyłożyć na delicje  i truskawki . Wyrównać, schłodzić w lodówce

Krem śmietankowo – cytrynowy:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z cytryny

Cytrynę wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę.

Wszystkie składniki (poza sokiem i skórką z cytryny) umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok, jeszcze przez chwilę ubić lub wymieszać do połączenia.

Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Dodatkowo:

  • opakowanie mini bezików do wyłożenia na wierzch ciasta .Ja zużyłam 16 sztuk
  • świeże truskawki do dekoracji

Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć beziki i świeże truskawki. Kilka bezików pokruszyć i oprószyć nimi ciasto. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

3a.jpg

4a

P8069342.JPG

P8069349.JPG

P8069353.JPG