Drugie dania

Tuńczyk z surówką z czerwonej kapusty

Tuńczyk z surówką z czerwonej kapusty. Danie łatwe w przygotowaniu, smaczne, zdrowe. Jego dodatkowym atutem jest kolorystyka na talerzu. Chrupiącą surówka w towarzystwie ryby i kremowego puree ze słodkich ziemniaków. Czego chcieć więcej?

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na surówkę

  • 1/4 poszatkowanej główki czerwonej kapusty
  • 1/2 pora drobno pokrojonego
  • 2 jabłka obrane i pokrojone w słupki
  • 1 marchew starta na tarce
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • 4 łyżki majonezu
  • musztarda

Na tuńczyka

  • 2 filety z tuńczyka po 100 g każdy
  • sól morska (świeżo zmielony czarny pieprz)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub oleju

Sposób wykonania / Instructions:

Na surówkę

  • Wszystkie składniki umieścić w misce. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Dodać majonez i opcjonalnie musztardę. Wymieszać.

Na tuńczyka

  • Filety z tuńczyka doprawić solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem. Posmarować z obu stron olejem. Smażyć przez 3 – 5 minut.
  • U mnie tuńczyk podany z puree ze słodkiego ziemniaka. Wy możecie podać według własnego uznania.