Tuńczyk z surówką z czerwonej kapusty. Danie łatwe w przygotowaniu, smaczne, zdrowe. Jego dodatkowym atutem jest kolorystyka na talerzu. Chrupiącą surówka w towarzystwie ryby i kremowego puree ze słodkich ziemniaków. Czego chcieć więcej?
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Składniki / Ingredients:
Na surówkę
- 1/4 poszatkowanej główki czerwonej kapusty
- 1/2 pora drobno pokrojonego
- 2 jabłka obrane i pokrojone w słupki
- 1 marchew starta na tarce
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
- 4 łyżki majonezu
- musztarda
Na tuńczyka
- 2 filety z tuńczyka po 100 g każdy
- sól morska (świeżo zmielony czarny pieprz)
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub oleju
Sposób wykonania / Instructions:
Na surówkę
- Wszystkie składniki umieścić w misce. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Dodać majonez i opcjonalnie musztardę. Wymieszać.
Na tuńczyka
- Filety z tuńczyka doprawić solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem. Posmarować z obu stron olejem. Smażyć przez 3 – 5 minut.
- U mnie tuńczyk podany z puree ze słodkiego ziemniaka. Wy możecie podać według własnego uznania.



