Kotlety drobiowe z brokułem. Pyszne, delikatne kotlety podane z sałatką z pomidorów. Kotlety są soczyste i bardzo aromatyczne. Dla mnie bomba.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Składniki / Ingredients:
Na kotlety
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 brokuł podzielony na różyczki i ugotowany
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 łyżki płatków owsianych
- sól, pieprz
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
Na sałatkę
- 1/2 szklanki drobno posiekanej białej cebuli
- 1 średnia papryczka jalapeño bez gniazda nasiennego
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
- ¼ szklanki soku z limonki
- ¾ łyżeczki dobrej soli morskiej
- 8 małych dojrzałych czerwonych pomidorów posiekanych
- ½ szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry
Sposób wykonania / Instructions:
Na kotlety
- Brokuła rozgnieść widelcem. Na patelni z olejem podsmażyć cebulę. Wystudzić. W misce umieścić mięso mielone, cebulę, rozdrobnionego brokuła, jajko i płatki owsiane. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać.
- Mokrymi dłońmi uformować kotlety i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej lekko oliwą
- Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 – 30 min.
Na sałatkę
- W średniej wielkości misce połączyć pokrojoną cebulę, jalapeño,papryki, sok z limonki i sól. Pozwolić się marynować przez około 5 minut. Międzyczasie pokroić pomidory i kolendrę.
- Dodać posiekane pomidory i kolendrę do miski i zamieszać, aby połączyć. W razie konieczności dodać soli
- Aby uzyskać najlepszy smak, mieszaninę należy marynować przez minimum 15 minut
- Moje kotlety podawane z ziemniaczanym puree skropionym pistacjowym pesto



źródło inspiracji https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/07/dieta-smacznie-dopasowana-przepisy.html