Jak ja lubię takie proste ciasta . I kiedy piszę proste , nie mam na myśli wykonanie ale i fakt , że nie jest przekombinowane w smaku . Maślany smak przełamany kwaskową żurawiną z dodatkiem luru . Idealne do kubka herbaty czy porannej kawy
Na ciasto
Składniki powinny być w temp. pokojowej
- 200 g miękkiego masła
- 200 g mąki pszennej
- 200 g drobnego cukru
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 200 g żurawiny świeżej lub mrożonej
Wykonanie
Piekarnik nagrzać do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę (u mnie okrągła forma z kominem, o średnicy 23 cm ) bardzo dokładnie posmarować masłem i oprószyć mąką.
Miękkie masło utrzeć z drobnym cukrem lub cukrem pudrem na jasną i puszystą masę ( około 7 minut). Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku, kolejne wbijając, gdy poprzednie bardzo dokładnie połączy się z masą. Na koniec dodać skórkę otartą z pomarańczy.
Do miski z ubitą masą, przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksować na małych obrotach, tylko do połączenia składników.Gotową masą wypełnić przygotowaną formę, do 2/3 objętości. Na wierzchu ułożyć żurawinę.Piec około 45 minut lub do momentu, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy.
Ostudzone ciasto posmarować konfiturą żurawinową i udekorować lukrem
Na wierzch konfitura żurawinowa
- 300 g świeża żurawina
- 1/2 kieliszka porto
- 1 laska cynamon
- skórka i sok z pomarańczy
- 80 gram brązowego cukru
Rozgrzać lekko patelnię i dodać żurawinę oraz cukier . Wlać porto, sok z pomarańczy i dołożyć przełamaną na pół laskę cynamonu. Gotować na małym ogniu, aż żurawina popęka, a konsystencja sosu zacznie przypominać dżem. Wyjąć laskę cynamonu i w razie potrzeby dosłodzić.
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 – 3 łyżki mleka
Cukier dokładnie rozprowadzić z mlekiem , jeśli będzie zbyt gęsty – dodać kilka kropel mleka, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.