Ciasta Uncategorized

Ucierany wieniec z żurawiną wykończony konfiturą żurawinową i lukrem

 

Jak ja lubię takie proste ciasta . I kiedy piszę proste , nie mam na myśli wykonanie ale i fakt , że nie jest przekombinowane w smaku . Maślany smak przełamany kwaskową żurawiną z dodatkiem luru . Idealne do kubka herbaty czy porannej kawy

Na ciasto

 

Składniki powinny być w temp. pokojowej

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 200 g żurawiny świeżej lub mrożonej

 

Wykonanie

Piekarnik nagrzać  do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę (u mnie okrągła forma z kominem, o średnicy 23 cm ) bardzo dokładnie posmarować masłem i oprószyć mąką.

Miękkie masło utrzeć z drobnym cukrem lub cukrem pudrem na jasną i puszystą masę ( około 7 minut). Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku, kolejne wbijając, gdy poprzednie bardzo dokładnie połączy się z masą. Na koniec dodać skórkę otartą z pomarańczy.

Do miski z ubitą masą, przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksować na małych obrotach, tylko do połączenia składników.Gotową masą wypełnić przygotowaną formę, do 2/3 objętości. Na wierzchu ułożyć żurawinę.Piec około 45 minut lub do momentu, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy.

Ostudzone ciasto posmarować konfiturą żurawinową i udekorować lukrem

Na wierzch konfitura żurawinowa

  • 300 g świeża żurawina
  • 1/2 kieliszka porto
  • 1 laska cynamon
  • skórka i sok z pomarańczy
  • 80 gram brązowego cukru

Rozgrzać lekko patelnię i dodać żurawinę oraz cukier . Wlać porto, sok z pomarańczy i dołożyć przełamaną na pół laskę cynamonu. Gotować na małym ogniu, aż żurawina popęka, a konsystencja sosu zacznie przypominać dżem. Wyjąć laskę cynamonu i w razie potrzeby dosłodzić.

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki mleka

Cukier dokładnie rozprowadzić z mlekiem , jeśli będzie zbyt gęsty – dodać kilka kropel mleka, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.

P1012715.JPG

P1012749.JPG