Ciasta Desery Uncategorized

Walentynkowe serca z białej czekolady , z musem truskawkowym

Zbliżają się Walentynki . Ja do nich mam stosunek zupełnie obojętny bo miłość to nie jest tylko ten jeden dzień na pokaz . Ja wyrażam często swoje uczucia w gotowanych potrawach czy przygotowywanych deserach . Jeśli chcecie uwidocznić  swoją miłość na talerzu to ten deser świetnie się do tego nadaje .
Składniki

  • 300 gram białej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej . Gorącą czekoladę wylać do każdej foremki i starać się rozprowadzić równomiernie  po brzegach , Wstawić do lodówki do stężenia
Truskawkowy mus z dodatkiem białej czekolady :
Na około 6 foremek . Każda o pojemności ok 150 ml

  • 300 g białej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 100 ml serka mascarpone
  • 1 galaretka truskawkowa
  • Świeże truskawki

Mus zrobić roztapiając czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodając do niej identyczną ilość śmietanki kremówki .Na końcu wymieszać go z serkiem mascarpone . Galaretkę rozpuścić w połowie wody z opakowania . Tężejącą zmiksować z przygotowaną wcześniej masą
Wyciągnąć z lodówki foremki wysmarowane stężałą czekoladą . Do każdej foremki włożyć jedną truskawkę . Zalać musem . Wstawić ponownie do stężenia
P1014003 a.jpg

P1014016.JPG