Ciasta Bez kategorii

Walentynkowe serduszka

Walentynkowe serduszka. Deser dla tych, którzy chcą zabłysnąć przed wybrańcem swego skołatanego i spragnionego miłosci, serca. Robicie ten deser i delikwent, tudzież delikwentka jest Wasz na wieki wieków amen. Zastanówcie się więc dobrze czy chcecie z tą megierą męczyć się przez najbliższy czas…Jeśli nie chcecie, kupcie goździka i paczkę prezerwatyw, czyli taki uproszczony zestaw walentynkowy dla nie wymagających. Jeżeli jednak naprawdę chcecie zrobić efekt WOW lecicie do kuchni w try miga z wywieszonym ozorem i robicie ten deserek. Na deserek ( ach jak lubimy te zdrobnienia) składa się mus malinowy, czekoladka truskawkowa lindt, biszkopt nasączony sokiem pomarańczowym i lustrzana polewa. To moje pierwsze podejście do lustrzanej polewy, więc cudów nie ma i na przyszłośc trzeba dopracować jeszcze technikę 🙂

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
12 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 12 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na malinowy mus

  • 700 g mrożonych malin (wychodzi z tego ok 600 ml malinowego puree)
  • cukier do smaku
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 10 listków żelatyny

Na lustrzaną polewę

  • Prosta lustrzana glazura (z dodatkiem białej czekolady:)
  • 300 g cukru
  • 100 ml wody
  • 130 g białej czekolady (posiekanej)
  • 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 4 łyżeczki żelatyny (8g lub 4 listki żelatyny)
  • barwnik spożywczy czerwony w tubce

Dodatkowo

  • 8 pralin truskawkowych lindta
  • 8 mini biszkoptów wykorojnych w kształt serca
  • 1/2 szkl soku pomaranczowego do nasączenia biszkoptów

Sposób wykonania / Instructions:

Na malinowy mus

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Maliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia. Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka. Malinowe puree połaczyć z żelatyną. Dobrze wymieszać
  • Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać.

Na lustrzaną polewę

  • Żelatynę zalać małą ilością zimnej wodą, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia lub jeśli są to listki:
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę, zagotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać kremówkę, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, zagotować. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, napęczniałą żelatynę i barwnik. Przez chwilę mieszać, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 – 35ºC i polać nią przygotowany, zamrożony deser.
  • Glazurę lustrzaną można też przelać do miseczki i przykryć, schłodzić w lodówce do dnia kolejnego. Przed wylaniem na deser podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali (nie można gotować!) do uzyskania temperatury 35ºC.

Na serca

  • W foremkach umieścić trochę musu malinowego, włozyć kulkę czekolady, dopełnić musem i wcisnąć na koniec nasączony biszkopt. Wsadzić do zamrażarki. Wyciagnięte z zamrażarki desery polać lustrzana polewą.

INSTRUKCJA SKŁADANIA