Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Wątróbka w szynce parmeńskiej z ziemniaczanym puree , pieczonymi burakami I karmelizowaną marchewką w sosie pieczeniowym.

 

 

 

 

Po traumie z dzieciństwa, sporo wody w rzece upłynęło zanim znów sięgnęłam po wątróbkę. Ta wątróbka nijak jednak się ma do tej, która pamiętam za dzieciaka, ze szkolnej stołówki . Owinięta w szynkę parmeńską z kremowym, ziemniaczanym puree i sosem pieczeniowym. Taką wątróbkę to ja mogę jeść bez zahamowań.

 

Puree z ziemniaków
składniki
⦁ 500 gram mączystych ziemniaków
⦁ 50 g masła
⦁ 200 ml śmietany
⦁ 2 łyżeczki soli
Ziemniaki obrać , ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę. Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie aby odparowały.
Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać dokładnie.

300 gram wątroby wieprzowej
200 ml mleka
2 cebule
2 łyżki mąki
10 plastrów szynki parmeńskiej
sól, pieprz

Watróbkę oczyścić z błon. Namoczyć w mleku na noc. Odcedzić. Wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Obtaczać w mące. Rozgrzać na patelni olej i na gorącym tłuszczu smażyć wątróbki. Dorzucić cebulę. Dusić przez kilkanaście minut pod przykryciem. Wątróbki odsączyć z tłuszczu i zawinąć w plastry szynki parmeńskiej.

W naczyniu żaroodpornym umieścić smażoną  na patelni cebulę. Na połowie cebuli ułożyć wątróbki zawinięte w szynkę parmeńską. Na wierzchu przykryć resztą cebuli i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15 min.

Wątróbka podawana z ziemniaczanym puree i karmelizowanymi marchewkami oraz burakami.

P1019781.JPGP1019779.JPG