Drugie dania

Wątróbka z sosem żurawinowym i buraczanym puree

Wątróbka z sosem żurawinowym i buraczanym puree. Już kiedyś wspominałam, że za dzieciaka to wątróbka to był mój największy koszmar. Dopiero niedawno zaczęłam się do niej przekonywać. W tym przypadku nawet nie trzeba było mnie specjalnie namawiać, bo wątróbka z sosem żurawinowym i ziemniaczano- buraczanym puree świetnie smakuje. Szkoda, ze jak byłam mała nikt nie wpadł na to, żeby tak przygotować wątróbkę. Wtedy nie miałabym koszmarów.

⦁ Wątróbka 300 gram
⦁ Cebula czerwona 3 sztuki
⦁ wino czerwone 250 ml półsłodkie
⦁ 2 jabłka
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ mąka

Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Po podsmażeniu przełożyć cebulę do miseczki.
Na pozostałym ze smażenia cebulki oleju podsmażyć oczyszczoną, pokrojoną w pasy wątróbkę – tylko do momentu delikatnego ścięcia się mięsa.
Podsmażoną wątróbkę zalać czerwonym winem, dodać jabłka, podsmażoną cebulkę . Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut – od czasu do czasu mieszać. Dusić bez przykrycia do odparowania nadmiaru płynu.

Puree ziemniaczano buraczane

⦁ ziemniaki 1/2 kg
⦁ buraki czerwone gotowane 3 szt
⦁ masło 1 łyżka
⦁ śmietana 30 % 1 łyżka
⦁ sól
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieść. Dodać masło, śmietankę i gotowane, zblendowane buraki . Wszystko razem dobrze wymieszać.

Na sos żurawinowy

⦁ 20 dkg żurawin,
⦁ 5 łyżek czerwonego półwytrawnego wina,
⦁ skórka otarta z jednej małej pomarańczy,
⦁ do smaku sól i cukier

Żurawiny przebrać i opłukać. Dobrze osączyć. Włożyć do garnka i podlać winem. Dodać skórkę z pomarańczy i dusić na małym ogniu, aż żurawiny całkiem się rozpadną. Sos przetrzeć przez sito i doprawić solą i cukrem.