Drugie dania Uncategorized Zupy

Wędzona zupa fasolowa z chorizo

Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych. Juz wtedy jak czytałam sposób przygotowywania tej zupy wiedziałam , ze zdobędzie ona moje  serce . Nie myliłam się. Jest naprawdę smacznie. Ten posmak wędzonki  i chorizo świetnie razem współgrają Zupa jest przyjemnie paprykowa, pikantna i sycąca  

Składniki:

  • Wywar z wędzonego boczku 2 litry
  • Chorizo  200 g
  • Czerwona fasola z puszki  200 gram
  • Czarna fasola z puszki 200 gram
  • papryka czerwona lub w innym kolorze – 2 szt.
  • Ziemniaki – 6 szt.
  • Marchewka – 2 szt.
  • Czerwona cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Koncentrat pomidorowy do smaku
  • Wędzona sproszkowana papryka– 1 czubata łyżka
  • Majeranek – 1 łyżka
  • masło – 3 łyżki
  • sól, pieprz

Składniki i przygotowanie wywaru:

Wędzony boczek umieścić w garnku w 2 litrach wody. Dodać kilka sztuk liści laurowych oraz kilka sztuk ziela angielskiego . Dorzucić czosnek w łupinach  Temperatura wody nie może przekroczyć 80 stopni Celsjusza

Przygotowanie zupy :

Gotowy wywar podgrzać . Na patelni,  zeszklić na maśle cebulę posiekaną w piórka. Dorzucić czosnek pokrojony w  plasterkach. Następnie dodać  pokrojona w plastry marchewki. Podsmażyć  wszystko przez kilka minut. Dorzucić  obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Z papryk usunąć  gniazda nasienne . Pociąć na paski. Pokroić chorizo.  Paprykę i kiełbasę wrzucić na  patelnie. Przez chwile dusić i dorzucić wędzoną paprykę, majeranek , sol i pieprz. Wszystko przełożyć do wywaru. Zagotować . Dodać odsączoną  fasolę.Doprawić w razie konieczności przyprawami . Dodać koncentrat pomidorowy.

P1015683.JPG

P1015692.JPG

źródło inspiracji

Wędzona zupa fasolowa z chorizo