Drugie dania

Biała kasza gryczana z twarogiem i rybą

Biała kasza gryczana z twarogiem i rybą.  Pyszne połączenie mojej ulubionej kaszy gryczanej z twarogiem , podsmażoną cebulką i dodatkiem jabłka. Wszystkie te dodatki i przyprawy sprawiają, że kasza jest bardzo aromatyczna i ja mogłabym się zadowolić samą, tak podaną kaszą. U mnie z dodatkiem ryby.  

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kaszę

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • sól i czarny pieprz
  • kmin rzymski mielony
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 jabłka pokrojona w kostkę
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 250 g ugotowanej (białej fasoli)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i czarny pieprz

dodatkowo

  • 250 gr półtłustego twarogu

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Dodatkowo :

  • ser pleśniowy
  • groszek zielony
  • awokado

Sposób wykonania / Instructions:

Na kaszę

  • Ugotowaną białą kaszę gryczaną wymieszać z przyprawami.
  • Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Dodać przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielskii brązowy cukier cukier. Podsmażyć przez kilka minut. Usunąć ziarna przypraw i liść laurowy.
  • Do naczynia blendera wrzucić fasolę, sos sojowy, tymianek, majeranek, świeżą natkę pietruszki oraz przypraw. Zmiksować do uzyskania pasty. Dodać cebulę z jabłkami oraz kaszę gryczaną i dokładnie wymieszać.
  • Kaszę wymieszać z twarogiem. Uformować krążki z kaszy i podawać z dorszem.

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.