Ciasta

Wieniec drożdzowy z nadzieniem pistacjowym.

Orzechy pistacjowe są moimi ulubionymi. Uwielbiam ich smak i kolor. Kiedyś wpadł mi w ręce włoski krem pistacjowy w słoiczku i już kiedyś robiłam nadzienie z jego wykorzystaniem. I tym razem połączyłam smak delikatnego kremu z chrupkimi pistacjami żeby zrobić wieniec drożdżowy z nadzieniem pistacjowym. Idealne ciasto do kawy, czy na śniadanie ze szklanką ciepłego mleka. 

 

Na masę pistacjową
⦁ 300 g obranych i pozbawionych skórki niesolonych pistacji
⦁ 75 ml wody
⦁ 200 g cukru

Pistacje wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i prażyć 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st C.
Z wody i cukru zrobić syrop, gotować aż syrop zagęści się i osiągnie temperaturę 120 st C.
Przelać na uprażone orzechy, ostawić do ostygnięcia na 10 minut;
Pistacje z syropem zmiksować na gęstą masę w malakserze.

Dodatkowo :
⦁ słoiczek ( 190 gram ) kremu pistacjowego

 


⦁ garść zmielonych na puder pistacji

Zbiedowane na gęstą masę pistacje wymieszać z kremem pistacjowym i pistacjowym pudrem.

Na ciasto :
⦁ 175ml pełnotłustego mleka
⦁ 65 gram miękkiego masła
⦁ 50 gram cukru
⦁ 7 gram suchych drożdży
⦁ 350- 400 g mąki pszennej plus extra do podsypywania
⦁ 1/2 łyżeczki soli
⦁ 1 jajko ( lekko roztrzepane )
⦁ 2 łyżeczki mielonego kardamonu
W rondelku, na małym ogniu umieścić mleko, masło i cukier. Podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Jeśli mleko będzie przegrzane drożdże nie będą pracować. Mieszać do rozpuszczenia cukru. Wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 min aż całość zmieni się w lekką piankę.
Wymieszać mąkę, sól i kardamon. ( Ja użyłam maszyny do chleba, do wyrobienia ciasta, ale możecie ciasto tez wyrobić ręcznie. ) W maszynie umieścić mleko z drożdżami. Dodać roztrzepane jajko i na to wsypać mąkę wymieszaną z solą i kardamonem. Nastawić na program do wyrabiania ciasta ( dough ok 90 min ). Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 25 cm/ 45 cm.
Rozprowadzić równo nadzienie pistacjowe, zostawiając z brzegu odstęp. Zwinąć w rulon. Utworzyć okrąg . Odciąć nierówne końcówki i złączyć razem. Nożyczkami lub nożem zrobić 12 nacięć. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na czas około 30 min.

Wystudzone polać lukrem i posypać pokruszonymi pistacjami.