Drugie dania Dania mięsne

Wieprzowina marynowana w sosie smokey ancho cherry z sałatką z kolorowej marchwi – Pork marinated in smokey ancho cherry sauce with rainbow carrot salad 

Wieprzowina marynowana w sosie smokey ancho cherry z sałatką z kolorowej marchwi. Kolorowa sałatka z marchewek fajnie sie komponuje z  kruchym mięsem i ziemniakami. Aromatyczna marynata jest świetnym dodatkiem do wieprzowiny 

⦁ 500 gram łopatki wieprzowej
⦁ 3 łyżki smokey ancho cherry sauce

 

W misce umieścić sos i w nim z dwóch stron natrzeć mięso. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie całość przełożyć do ceramicznego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 C.Piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec kolejne 45 min.

Sałatka z kolorowych marchewek
⦁ 3 ugotowane na pół twardo marchewki
⦁ garść świeżej poszatkowanej pietruszki
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ kminek
⦁ gałka muszkatołowa
⦁ garść świeżej pietruszki poszatkowanej
⦁ garść pokruszonych orzechów pekan
Dressing
⦁ 4 czubate łyżeczki musztardy gruboziarnistej
⦁ 3 łyżeczki miodu
⦁ 1 łyżeczka oliwy z oliwek
⦁ 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

Do miseczki lub kubka dodać musztardę, następnie miód i wymieszać.
Kolejno dodać 1 łyżeczkę oliwy i dokładnie wymieszać, by powstał jednolity sos.
Na sam koniec dodać opcjonalnie 1 łyżeczkę soku z cytryny i również wymieszać
Za pomocą specjalnego urządzenia, przygotować z marchewki warzywne tagliatelle. Dodać pietruszkę, dressing i orzechy

Pokrojone na plastry mięso podawać z sałatką z marchewki ziemniakami.

Pork marinated in smokey ancho cherry sauce with a rainbow carrot salad

⦁ 500 grams of pork shoulder
⦁ 3 tbs smokey ancho cherry sauce

Place the sauce in the bowl and rub the meat on both sides. Put aside in the fridge for an hour. After this time, transfer meat and marinate to a ceramic casserole dish and put in a oven heated to 210 C.Cook for 15 minutes, then reduce the temperature to 150 C and bake another 45 min.

Salad from colorful carrots
⦁ 3 hard-boiled rainbow carrots
⦁ a handful of fresh chopped parsley
⦁ salt
⦁ pepper
⦁ cumin
⦁ nutmeg
⦁ a handful of fresh parsley
⦁ a handful of crushed pecans

dressing
⦁ 4 teaspoons of dijon mustard
⦁ 3 teaspoons of honey
⦁ 1 teaspoon of olive oil
⦁ 1 teaspoon of lemon juice (optional)

Add mustard to a cup, then honey and mix.
Add 1 teaspoon of oil and mix thoroughly to create a sauce.
At the end, add 1 teaspoon of lemon juice and mix well
Using a special device, prepare a tagliatelle with carrots. Add parsley, dressing and nuts.
Serve the sliced ​​meat with carrot salad and potatoes.