Drugie dania

Wieprzowina w sosie pieprzowym

Wieprzowina w sosie pieprzowym. Powiem Wam, że już dawno nie jadłam tak dobrej wieprzowiny. Sos naprawdę wymiata. Jest pieprzny, o lekko musztardowym posmaku. Aromatyczny i świetnie się odnajduje w towarzystwie ziemniaków i szparagów.

⦁ 500 gram łopatki wieprzowej pokrojonej w plastry
⦁ 2 łyżki masła
⦁ 2 cebule pokrojne w kostkę
⦁ 1 szklanka białego wina
⦁ 1/2 szklanki bulionu
⦁ 1 łyżka ostrej musztardy
⦁ 1 łyżka pieprzu czarnego
⦁ 1 łyzeczka pieprzu kolorowego rozkruszona w możdzierzu
⦁ szczypta papryki słodkiej, rozmarynu, tymianku i oreganu ( do smaku )
⦁ olej do smażenia
⦁ sól i pieprz do oprószenia mięsa

Mieso posypać z obydwu stron solą i pieprzem. Nastepnie przyprawić słodką papryką, rozmarynem, tymiankiem i oreganu.
Do garnka wlac olej na spód, podsmażyć mięso z obydwu stron. Dodać cebulę i dusic razem około 15 min
Następnie wlać wino, bulion, musztardę, pieprz czarny i dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa . ( ok 1 godziny )
Pod koniec wyjąć mięso i wywar zblendowac na gładni sos. Dodac masło i pokruszony pieprz. Dodać mięso i jeszcze kilka minut razem podusić.

Podawać według uznania. U mnie ziemniaki i szparagi.