Drugie dania

Wieprzowina w sosie pieprzowym

Wieprzowina w sosie pieprzowym. Powiem Wam, że już dawno nie jadłam tak dobrej wieprzowiny. Sos naprawdę wymiata. Jest pieprzny, o lekko musztardowym posmaku. Aromatyczny i świetnie się odnajduje w towarzystwie ziemniaków i szparagów.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Wieprzowina w sosie pieprzowym

  • 500 gram łopatki wieprzowej pokrojonej w plastry
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule pokrojne w kostkę
  • 1 szklanka białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 1 łyzeczka pieprzu kolorowego rozkruszona w możdzierzu
  • szczypta papryki słodkiej (rozmarynu, tymianku i oreganu ( do smaku ))
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do oprószenia mięsa

Sposób wykonania / Instructions:

  • Mieso posypać z obydwu stron solą i pieprzem. Nastepnie przyprawić słodką papryką, rozmarynem, tymiankiem i oreganu.
  • Do garnka wlac olej na spód, podsmażyć mięso z obydwu stron. Dodać cebulę i dusic razem około 15 min
  • Następnie wlać wino, bulion, musztardę, pieprz czarny i dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa . ( ok 1 godziny )
  • Pod koniec wyjąć mięso i wywar zblendowac na gładni sos. Dodac masło i pokruszony pieprz. Dodać mięso i jeszcze kilka minut razem podusić.
  • Podawać według uznania. U mnie ziemniaki i szparagi.