Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Wieprzowina z jabłkiem , żurawiną I serem pleśniowym w cieście filo

 

Składniki

  • Ciasto filo 4arkusze
  • Masło 100g
  • Cebula 1szt.
  • Jabłko 2szt.
  • Suszona żurawina 100g
  • Mięso mielone wieprzowe 500g
  • Szpinak 200g
  • Ser pleśniowy niebieski 200g
  • Oliwki zielone
  • Oliwki czarne
  • Olej

 

  • Gałka muszkatołowa mielona
  • Cynamon
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista
  • Czosnek granulowany
  • Papryka słodka
  • Kminek
  • Gorczyca
  • Kolendra
  • Majeranek
  • Rozmaryn

Wykonanie

Rozpuszczonym masłem z dodatkiem soli smarujemy płat ciasta filo. Nakładamy kolejne warstwy ciasta i również smarujemy je masłem. Formę  ceramiczną smarujemy masłem i wykładamy ją ciastem, tak aby jego brzegi wystawały na zewnątrz.

Cebulę i jabłka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajemy żurawinę i przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i cynamonem.

Dodajemy mięso i całość przyprawiamy do smaku mieszanką przypraw . Smażymy na małym ogniu przez kilka minut.Dolewamy trochę wody

Do farszu dodajemy szpinak, ściągamy z ognia i  delikatnie mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto i zawijamy jego boki do środka.

Wierzch posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i wstawiamy na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do 220°C.

Upieczoną wieprzowinę ozdabiamy oliwkami . Podawać z dowolnymi warzywami . Ja podałam z brokułami i brukselką

Wieprzowina w ciescie filo 7

Wieprzowina w ciescie filo 8.jpg

 

Wieprzowina w ciescie filo 2.jpg

Wieprzowina w ciescie filo 1.jpg