Składniki
- Ciasto filo 4arkusze
- Masło 100g
- Cebula 1szt.
- Jabłko 2szt.
- Suszona żurawina 100g
- Mięso mielone wieprzowe 500g
- Szpinak 200g
- Ser pleśniowy niebieski 200g
- Oliwki zielone
- Oliwki czarne
- Olej
- Gałka muszkatołowa mielona
- Cynamon
- Sól morska jodowana drobnoziarnista
- Czosnek granulowany
- Papryka słodka
- Kminek
- Gorczyca
- Kolendra
- Majeranek
- Rozmaryn
Wykonanie
Rozpuszczonym masłem z dodatkiem soli smarujemy płat ciasta filo. Nakładamy kolejne warstwy ciasta i również smarujemy je masłem. Formę ceramiczną smarujemy masłem i wykładamy ją ciastem, tak aby jego brzegi wystawały na zewnątrz.
Cebulę i jabłka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajemy żurawinę i przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i cynamonem.
Dodajemy mięso i całość przyprawiamy do smaku mieszanką przypraw . Smażymy na małym ogniu przez kilka minut.Dolewamy trochę wody
Do farszu dodajemy szpinak, ściągamy z ognia i delikatnie mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto i zawijamy jego boki do środka.
Wierzch posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i wstawiamy na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do 220°C.
Upieczoną wieprzowinę ozdabiamy oliwkami . Podawać z dowolnymi warzywami . Ja podałam z brokułami i brukselką