Drugie dania Zupy

Zupa z czosnku niedźwiedziego z grzankami

Zupa z czosnku niedźwiedziego z grzankami. Czosnek narwany podczas spacerów po lesie, za pozwoleniem włąściciela lasu. Urzekający zapach i wygląd. Zupa łatwa w przygotowaniu, aromatyczna i pieknie sie prezentuje. Chrupiace grzanki fajnie sie komponują w tym zestawie

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 50 g masła
  • 1 średniej wielkości por pokrojony w talarki
  • 500 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w kostkę)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 g liści czosnku niedźwiedziego bez łodyg
  • 4 łyżki śmietany 18% tł.
  • sól (pieprz)

Dodatkowo

  • grzanki
  • U mnie kolorowe (kupne w sklepie)

Sposób wykonania / Instructions:

  • W garnku umieścic masło i rozpuścić. Dodac pora i zeszklic na średnim ogniu ( ok 10 min) Dorzucić ziemniaki, wlać bulion i gotowac pod przykryciem do miękkości ziemniaków ( ok 20 min ). Następnie dodac posiekane liście czosnku. Gotować kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietane. Wymieszac i zblendowac. Podawac z grzankami

źródło inspiracji https://www.chilliczosnekioliwa.pl/2017/05/zupa-z-czosnku-niedzwiedziego.html