Idealny deser na letnie , gorące wieczory lub propozycja dla tych co lubią lekkie słodkości . Galaretka w połączeniu z wiśniowym jogurtem i owoce w sosie . Dodatkowym atutem jest to , że ładnie się prezentuje . Deser nie jest zbyt słodki . Jeśli ktoś lubi bardziej słodko , zawsze można dodać odrobinę więcej cukru
Składniki
Spód
- 5 opakowań kokosowych wafli w białej czekoladzie (po 36 gram )
W moim przypadku kokosowa princessa
Jogurtowy mus
- 900 ml wiśniowego jogurtu
- 3 galaretki wiśniowe(opakowanie na 500 ml wody )
Wierzch musu
- Fruit filling black cherry w puszce 800 gram czyli czereśnie w sosie ( 2 puszki )
- 1 galaretka wiśniowa (opakowanie na 500 ml wody )
Wykonanie
Wafle pokruszyć i wyłożyć nimi spód tortownicy o wymiarach ok 25 cm
W 800 ml przegotowanej , gorącej wody rozpuścić 3 galaretki wiśniowe . Odstawić do ostygnięcia . Lekko tężejącą galaretkę ubić z jogurtem . Wylać na kokosowy spód .Wstawić do lodówki do stężenia masy
Międzyczasie czereśnie w sosie podgrzać na małym ogniu , uważając żeby nie przapalić . Dodać galaretkę w proszku . Dobrze wymieszać , żeby się rozpuściła
Wystudzone czereśnie z galaretką wyłożyć na jogurtową masę .Ponownie włożyć do lodówki do ścięcia masy