Drugie dania

Wołowina w sosie ananasowym – Beef in pineapple sauce

Wołowina w sosie ananasowym.Fajny pomysł na obiad. Ananas fajnie się sprawdza tutaj w połączeniu z mięsem. Lekko kwaskowy i jednocześnie słodki. W towarzystwie aromatycznych przypraw. Całość duszona z mlekiem kokosowym świetnie pasuje do makaronu. Spróbujcie. Naprawdę warto.

 

⦁ 500 mięsa wołowego na gulasz
⦁ 2 łyżki oleju
⦁ 1 czerwona cebule pokrojona w kostkę
⦁ 3 ząbki czosnku przecisniete przez praskę
⦁ 4 goździki
⦁ 1 liść laurowy
⦁ 1 łyżeczka suszonego oregano
⦁ 1 łyżeczka kminu rzymskiego
⦁ 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
⦁ 1 świeża papryczka chili
⦁ 1/2 łyżeczki kurkumy
⦁ 1/2 szklanki bulionu
⦁ 1 ananas bez skóry, pokrojony w kostkę
⦁ 400 ml mleka kokoswego
⦁ 1/2 łyżeczki soli, świeżo mielony czarny pieprz

dodatkowo płatki parmezanu

Mięso po usunięciu tłuszczu i żył pokroić w większą (ok. 3 cm) kostkę. Podsmażyć na patelni. Do większego garnka z grubszym dnem wlać łyżkę oleju, dodać i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.Następnie dodać kolejna łyżkę oleju i dodać drobno posiekany czosnek, goździki, liść laurowy i przyprawy (oregano, kumin, paprykę, chili, ) . Całość podsmażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając.Całość przykryć i dusić na minimalnym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny aż mięso będzie miękkie.W raziekoniecznosci dodać trochę bulionu warzywnego, żeby mięso się nie przypaliło.
Dodać ananas pokrojony w kostkę i dusić razem ok 15 min.
Pod koniec dodać mleko kokosowe i dusić razem kolejne 15 min.

Podawać z makaronem i płatkami parmezanu.

ENGLISH VERSION 

⦁ 500 stewing beef

⦁ 2 tablespoons of oil

⦁ 1 red onion

⦁ 3 cloves of garlic

4 cloves

⦁ 1 bay leaf

⦁ 1 teaspoon of dried oregano

⦁ 1 teaspoon of cumin seeds

⦁ 1 teaspoon of smoked paprika powder

⦁ 1 fresh chili

⦁ 1/2 teaspoon of turmeric

⦁ 1/2 cup of stock

⦁ 1 pineapple without skin, diced

⦁ 400 ml coconut milk

⦁ ⦁ 1/2 teaspoon of salt, freshly ground black pepper

After cutting off the fat and veins, cut the meat into a large (about 3 cm) cubes. Brown the meat on both sides. Add a tablespoon of oil to a larger pot with a thicker bottom and sprinkle the diced onion. Saute for a few minutes. Then add another tablespoon of oil and add finely chopped garlic, cloves, bay leaf and spices (oregano, cumin seeds, paprika, chilli). Fry for about 3 minutes, stirring constantly. Add the browned meat. Cover with the lid and simmer on a low heat for about 1 and 1/2 hour until the meat is soft. If necessary, add a little bit of vegetable stock so that the meat does not burn and dry

Add the diced pineapple and simmer for about 15 minutes.

At the end, add coconut milk and simmer for another 15 minutes.

Serve with pasta and parmesan cheese.