Drugie dania

Wołowina w sosie grzybowym

Wołowina w sosie grzybowym. Miękkie kawałki mięsa w aromatycznym sosie grzybowym. Sos z dodatkiem czerwonego wina, suszonych grzybów i wykończony powidłami śliwkowymi. Wszystko podawane z kuskusem gotowanym w soku z buraków i chrupiącą sałatką z czerwonej kapusty.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 50 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 500 g wołowiny na gulasz
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 125 ml wytrawnego (czerwonego wina)
  • 100 g namoczonych (suszonych grzybów)
  • 8 śliwek suszonych
  • 1/3 filiżanki bulionu wołowego
  • powidła śliwkowe do smaku
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku (kminu rzymskiego, kurkumy, tymianku)
  • sól pieprz
  • Do tego :
  • czerwona kapusta
  • słupki marchwi
  • duży kuskus gotowany w soku z buraków
  • kulki koziego sera obtoczone w pistacjach

Sposób wykonania / Instructions:

  • Wrzucić pokrojoną w grubszą kostkę wołowinę na dobrze rzogrzany tłuszcz. Smażyć z każdej strony. Zmniejszyć ogień i dodać cebulę. Mieszać i smażyć przez około 10 minut. Wlać wino. Dusić przez kolejne 10 minut bez pokrywy. Dodać bulion wołowy. Następnie dodac uprzednio namoczone suszone grzyby wraz z wodą i suszonymi śliwkami. Doprawić przyprawami. Gotuować do miękkości przez około 90 minut. Przed podaniem zdjąć pokrywkę i dusić, aż płyn się zredukuje. Na koniec dodać dżem śliwkowy do smaku i zagęszczenia sosu.