Drugie dania

Wołowina z daktylami i ciecierzycą

Wołowina z daktylami, ciecierzycą i pasta tagine to aromatyczna propozycja na danie mięsne z nuta pikantnej pasty marokańskiej. Gęsty, bogaty, pełen przypraw gulasz podany z młodymi ziemniakami, awokado i zielona fasolą soi.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 2 hrs
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 6 suszonych daktyli
  • 4 suszone sliwki
  • 200 ml pomidorów z puszki
  • 200 gr ciecierzycy z puszki
  • 3 łyżki pasy tagine
  • 1/2 łyżeczki soli (świeżo mielony czarny pieprz)

Sposób wykonania / Instructions:

  • Mięso po usunięciu tłuszczu i żył pokroić w większą (ok. 3 ckostkę. Do większego garnka z grubszym dnem wlać łyżkę oleju, dodać i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.Następnie dodać kolejna łyżkę oleju i dodać drobno posiekany czosnek, goździki, liść laurowy i przyprawy (oregano, kumin, paprykę, chili, cynamo. Całość podsmażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając. Dodac mięso.
  • Wlać wino i bulion, wszystko zagotować.Dorzucić suszone sliwki i daktyle. Nastepnie dodac pomidory oraz sól i pieprz do smaku po czym dodać . Całość przykryć i dusić na minimalnym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny aż mięso będzie miękkie.
  • Pod koniec dodać odsączoną z zalewy i opłukaną na sitku ciecierzycę oraz pastę tagine. Gotować wszystko (cały czas na małym ogniu pod przykryciejeszcze ok. 30 minut. Można w razie konieczności dodać powidła śliwkowe do smaku.