Drugie dania Dania mięsne Dania z wolowiną

Wołowina z suszonymi grzybami , duszona w winie z puree ze słodkich ziemniaków i zasmażaną marchewką

Składniki

Przyprawy:

  • Czosnek granulowany
  • Papryka słodka
  • Kminek
  • Gorczyca
  • Kolendra
  • Tymianek
  • Majeranek
  • Cząber
  • Pieprz czarny mielony

 

  • Udziec wołowy 800 g
  • Grzyby suszone 40 g
  • Cebula 1 szt.
  • Kilka ząbków czosnku
  • Wino czerwone 150 ml
  • Musztarda francuska 2 łyżki
  • Olej słonecznikowy

Dodatkowo :
Puree ze słodkich zmieniakow

  • 4 słodkie ziemniaki
  • 1 łyzka masła
  • Mleko
  • 2 czerwone cebule
  • Małe pieczarki

Zasmażana marchew

  • 4 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • Sól , cukier do smaku

Wykonanie
Wołowinę kroimy na spore kawałki, posypujemy przyprawami , polewamy olejem słonecznikowym (2-3 łyżki). Mięso smażymy dokładnie z każdej strony w wysokiej temperaturze. Do smażenia mięsa nie używany dodatkowego tłuszczu.
Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku rozgniatamy i również kroimy. Do drugiego garnka (najlepiej głębokiego) wlewamy odrobinę oleju i smażymy na niej cebulę i czosnek. Po obsmażeniu mięsa przekładamy je do garnka z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy namoczone wcześniej grzyby.
Garnek po smażeniu mięsa zalewamy czerwonym winem i doprowadzamy do wrzenia. Dzięki temu wino „zbierze” z patelni wszystkie smaki po smażeniu mięsa. Wino dolewamy do mięsa, podlewamy wodą i dusimy przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu.
Pod koniec gotowania dodajemy musztardę dla zaostrzenia smaku . Mięso duszone przez ten czas powinno wytworzyc sos . Jeśli uważamy , ze jest za rzadki możemy dodac odrobinę mąki
Puree ze słodkich zmieniaków
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dodajemy do nich masło oraz śmietanę lub mleko . Chwilę ugniatamy, następnie dodajemy chrzan i ugniatamy do uzyskania purée. Tak przygotowane purée wykładamy na dno dwóch foremek żaroodpornych
Cebulę kroimy w paski i smażymy na maśle . Na osobnej patelni dusimy małem pieczarki
W metalowych formekach układamy warstwę puree , cebuli i na koniec pieczarki
Zasmażana marchew
Marchew obieramy,kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości .Miedzyczasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż się połączą.Zasmażkę wlewamy do gotującej się marchewki cały czas mieszając. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem według uznania. Podajemy ciepłą jako dodatek do drugiego dania

W7 (2).jpg

W6 (2)

W2 (2).jpg