Składniki
Przyprawy:
- Czosnek granulowany
- Papryka słodka
- Kminek
- Gorczyca
- Kolendra
- Tymianek
- Majeranek
- Cząber
- Pieprz czarny mielony
- Udziec wołowy 800 g
- Grzyby suszone 40 g
- Cebula 1 szt.
- Kilka ząbków czosnku
- Wino czerwone 150 ml
- Musztarda francuska 2 łyżki
- Olej słonecznikowy
Dodatkowo :
Puree ze słodkich zmieniakow
- 4 słodkie ziemniaki
- 1 łyzka masła
- Mleko
- 2 czerwone cebule
- Małe pieczarki
Zasmażana marchew
- 4 marchewki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- Sól , cukier do smaku
Wykonanie
Wołowinę kroimy na spore kawałki, posypujemy przyprawami , polewamy olejem słonecznikowym (2-3 łyżki). Mięso smażymy dokładnie z każdej strony w wysokiej temperaturze. Do smażenia mięsa nie używany dodatkowego tłuszczu.
Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku rozgniatamy i również kroimy. Do drugiego garnka (najlepiej głębokiego) wlewamy odrobinę oleju i smażymy na niej cebulę i czosnek. Po obsmażeniu mięsa przekładamy je do garnka z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy namoczone wcześniej grzyby.
Garnek po smażeniu mięsa zalewamy czerwonym winem i doprowadzamy do wrzenia. Dzięki temu wino „zbierze” z patelni wszystkie smaki po smażeniu mięsa. Wino dolewamy do mięsa, podlewamy wodą i dusimy przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu.
Pod koniec gotowania dodajemy musztardę dla zaostrzenia smaku . Mięso duszone przez ten czas powinno wytworzyc sos . Jeśli uważamy , ze jest za rzadki możemy dodac odrobinę mąki
Puree ze słodkich zmieniaków
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dodajemy do nich masło oraz śmietanę lub mleko . Chwilę ugniatamy, następnie dodajemy chrzan i ugniatamy do uzyskania purée. Tak przygotowane purée wykładamy na dno dwóch foremek żaroodpornych
Cebulę kroimy w paski i smażymy na maśle . Na osobnej patelni dusimy małem pieczarki
W metalowych formekach układamy warstwę puree , cebuli i na koniec pieczarki
Zasmażana marchew
Marchew obieramy,kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości .Miedzyczasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż się połączą.Zasmażkę wlewamy do gotującej się marchewki cały czas mieszając. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem według uznania. Podajemy ciepłą jako dodatek do drugiego dania