Drugie dania Dania mięsne Dania z wolowiną

Wołowina z suszonymi pomidorami i pastą tagine

Wołowina z suszonymi pomidorami i pastą tagine. Aromatyczny, gęsty gulasz z dodatkiem pikantnej pasty marokańskiej.  Gulasz z dodatkiem wina, suszonych pomidorów i obłędnej ilości przypraw, to świetna propozycja na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujecie zjeść coś treściwego, coś co Was rozgrzeje i będzie pełne aromatycznych dodatków. Taki właśnie jest ten gulasz. Sycący i dzięki paście tagine uzależniający. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, makaronu czy kaszy. 

⦁ 500 gram wołowiny na gulasz
⦁ 1 czerwona cebula
⦁ 8 suszonych pomidorów
⦁ 10 pomidorów koktajlowych
⦁ 2 łyżki pasty tagine
⦁ 125 ml wina wytrawnego, czerwonego
⦁ 6 sztuk małych papryk
⦁ sól, pieprz
⦁ czosnek granulowany
⦁ kminek
⦁ papryka wędzona
⦁ kurkuma

Na rozgrzanej mocno patelni smażymy pokrojoną w grubszą kostkę wołowinę. Obsmażamy z każdej strony. Zmniejszamy ogień i dorzucamy cebulę. Dusimy razem około 10 min i zalewamy winem. Dusimy kolejne 10 min przez przykrycia. Następnie dorzucamy suszone i świeże pomidory oraz papryki. Doprawiamy przyprawami i pastę  tagine. Dusimy do miękkości pod przykryciem. Przed podaniem zdejmujemy pokrywkę i dusimy do momentu aż zredukuje się płyn.