Ilość porcji / Servings - 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 450 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • 1 łyżka oleju
  • 45 g brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu Sriracha
  • 125 ml mocnej kawy
  • 65 ml octu winnego
  • 85 g syropu klonowego
  • 125 ml burbonu

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek na brązowo. Zdjąć z patelni.
  • Na osobnej patelni, na łyżce oleju podsmażyć do miękkości cebulę z czosnkiem.
  • Dodać pozostałe składniki i 125 ml wody. Gotować/ Dusić na małym ogniu przez około godziny regularnie mieszając. Dusic do takiego momentu, gdy nie można odróżnić cebuli od boczku. Przerzucić do blendera. Blendowac pulsująco prze 3 sekundy, żeby zachować teksturę. Przełożyć do słoika