125mlponczu – zimnej przegotowanej wody wymieszanej z 3 łyżkami rumu
Dodatkowo
3/4– 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
900mlśmietany kremówki 36%, schłodzonej
1łyżka cukru pudru
kakao do oprószenia
Sposób wykonania / Instructions:
NA BISZKOPT
Blachę ( wymiary 25 x 36 cm ) dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia.
Następnie przesiać mąkę i kakao do miski. Do miski miksera dodać białka i ubijać z odrobiną soli do sztywności. Na tym etapie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru. Pod koniec dodać żółtka. Wsypać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przelać do blachy i piec w temperaturze 175ºC przez około 20 – 25 minut. Wystudzić.
NA KREM KAJMAKOWY
W misie utrzeć masło do uzyskania puszystej, białej masy. Dodać kawę. Później dodać masę kajmakową na raty. Cały czas mieszać .Pod koniec wlać ajerkoniak i utrzeć na gładką masę. Odstawić na bok
Bezy połamać i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.
WYKONANIE
Upieczony biszkopt pozostawić w formie, nasączyć ponczem. Posmarować warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć krem kajmakowy . Dobrze schłodzić w lodówce. ( ok 4 godzin, można też zostawić na noNastępnie ubić śmietaną. Ubitą śmietanę rozsmarować na kremie kajmakowym. Ponownie schłodzić. Przed podaniem posypać kakao.