Ilość porcji / Servings - 8
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na krem porzeczkowy ( blackcurrant curd ) Krem można zrobic dzień wcześniej

  • 10 żółtek
  • 250 gr drobnego cukru
  • 200 gr miękkiego masła
  • 2 cytryny
  • 700 gr mrożonych czarnych porzeczek, mogą być świeże

Na roladę bezową

  • 9 białek
  • 360 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru

Na nadzienie

  • 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej i ubitej z 2 łyżkami cukru pudru
  • kilka łyżek kremu porzeczkowego-porzeczkowy curd
  • 500 gr truskawek

Sposób wykonania / Instructions:

Na krem porzeczkowy ( blackcurrant curd )

  • Mrożoną porzeczkę umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować na gładką masę. W razie konieczności przetrzeć przez sitko.
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać porzeczkowe pure.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno porzeczkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

Na roladę bezową

  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać cukier, stopniowo i łyżka po łyżce, dalej ubijając do otrzymania gęstej, sztywnej, błyszczącej piany. Na koniec dodać łyżeczkę skrobi i zmiksować.
  • Blachę o wymiarach 27 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na nią wyłożyć masę bezową, wyrównać.
  • Piec w temperaturze 120 stopni przez około 60 minut. Odstawić do wystudzenia.

Na nadzienie

  • Roladę posmarować ubitą śmietaną. Na niej łyżeczką rozłożyć krem porzeczkowy i ułożyć odszypułkowane truskawki. Zwinąć, zaczynając zwijanie od krótszego boku, schłodzić.