Ilość porcji / Servings - 4
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pierś z kurczaka

  • 2 Piersi z kurczaka
  • Sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

Na kopytka

  • 400 g puree z groszku
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej + 50 do podsypania
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli

Na fasolkę

  • 100 g ugotowanego zielonego groszku
  • 100 g ugotowanej fasoli soi
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki pokruszonych pistacji
  • zioła prowansalskie do smaku
  • sól i pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

Na pierś z kurczaka :

  • Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami. Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
  • Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę
  • Na kopytka
  • Groszek gotować przez 5 min. Odsączyć i przelać zimną wodą. Zblendować na puree. Dodać jajko, makę i sól i czosnek. Wyrobić do połączenia składników
  • Przełożyć na oprószony mąką blat. Uformować wałeczki i kroić pod skosem na kopytka
  • Gotować we wrzącej, posolonej wodzie przez 5 minut. Odsączyć.

Na fasolkę

  • Na patelni, na rozgrzane masło wrzucić fasolę i zielony groszek. Dodać czosnek. Przez dwie minuty smażyć. Dodać zioła prowansalskie. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pistacje i wymieszać.