Ilość porcji / Servings - 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 12 hrs 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na marynatę

  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 biała cebula pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 łyżek miodu wielokwiatowego
  • 7 łyżek ketchupu
  • 5-7 łyżeczek sosu sojowego
  • 400 gramów pomidorów pelati
  • papryka wędzona szczypta
  • kmin rzymski szczypta

Na łososia

  • 2 filety z łososia
  • Na sałatkę
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 średnia papryczka jalapeño bez gniazda nasiennego, drobno posiekana
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
  • ¼ szklanki soku z limonki
  • ¾ łyżeczki dobrej soli morskiej
  • 8 małych dojrzałych czerwonych pomidorów posiekanych
  • ½ szklanki drobno posiekanej świeżej pietruszki

Sposób wykonania / Instructions:

Na marynatę

  • Czosnek i cebulę podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać paprykę wędzoną słodką mieloną. Wymieszać. Wlać miód, ketchup, sos sojowy i pomidory pelati. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, następnie dorzucić kmin rzymski. Marynatę przelać do miski.

Na łososia

  • Marynatą dobrze natrzeć łososia i odstawić do zamarynowania do lodówki ( najlepiej na całą noc )
  • Na wyłożoną papierem do pieczenia formę położyć łososia. Oblać marynatą, która podczas pieczenia skarmelizuje się. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.

Na sałatkę

  • W średniej wielkości misce połączyć pokrojoną cebulę, jalapeño,papryki, sok z limonki i sól. Pozwolić się marynować przez około 5 minut. Międzyczasie pokroić pomidory i pietruszkę.
  • Dodać posiekane pomidory i pietruszkę do miski i zamieszać, aby połączyć. W razie konieczności dodać soli
  • Aby uzyskać najlepszy smak, mieszaninę należy marynować przez minimum 15 minut