1łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
1łyżeczka soli
1łyżeczka cukru
oliwa
Na sos do pizzy
1por
100mlgęstej smietanki do sosów
sól
pieprz
sczypta tymianku
2łyżki masła
Dodatkowo
2kulki wędzonej mozarelli pokrojone w plasterki
pęczek szparagów cienko pokrojonych w paski
2ogórki małosolne pokrojone w plasterki
Sposób wykonania / Instructions:
Na ciasto do pizzerinek
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyciągnąć z miski, podzielić na 10 części. Za pomocą wałka lub rąk uformować placki
Na sos
Na patelnię z rozgrzanym masłem włożyć pokrojone pory, doprawić solą i tymiankiem i mieszając smażyć przez ok. 1 – 2 minuty. Następnie wlać śmietankę, przykryć pokrywą i dusić przez kilka minut.
Na pizzerinki
Placuszki wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Wyłożyć nadzienie z pora. Rozsmarować. Dodać ser i szparagi. Piec przez około 5 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na koniec dodać pokrojone w plasterki ogórki małosolne