Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyciągnąć z miski, podzielić na 10 części. Za pomocą wałka lub rąk uformować placki
Na karmelizowaną cebulę
Cebulę wrzucić na patelnię, posolić i smażyć przez 10 minut, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać ocet balsamiczny i doodac brązowy cukier, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 - 3 minuty.
Na pizzerinki
Placuszki wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Posmarować karmelizowaną cebulą. Ułożyć plastry gruszek i posypać serem pleśniowym. Piec przez około 5 min – 10 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na koniec dodać jeszcze trochę sera, orzechy pekan i sałatę.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować pizzerinki