1pieczony lub gotowany burak pokrojony w cienkie plasterki
Przyprawy opcjonalnie do smaku
papryka słodka
czosnek granulowany
imbir
kolendra
kmin rzymski
gałka muszkatołowa
Na buraczane pesto
3upieczone lub ugotowane buraki
2ząbki czosnku
1/2szklanki orzechów Pini
1/4szklanki tartego sera grana padano
1/2limonki
1/3szkl oliwy z oliwek
Sól
Pieprz
Dodatkowo
100gugotowanego makaronu
Sposób wykonania / Instructions:
Na pierś z kurczaka
Piersi umyć i przekroić po środku. Rozbić na płaski kawałek mięsa. Wysmarować przyprawami. Na wierzchu rozłozyć plasterki buraka. Na buraki wyłożyc ser feta. Zwinąć w roladki. Każdą pierś owinąć w szynke parmenska. Piersi podsamżyć na patelni z niewielką ilością oleju. Następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min.
Na buraczane pesto
Buraki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Dodać czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. Dodać oliwę. Zmiksować.Dodać starty ser, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.