Ilość porcji / Servings - 14
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na oponki 14-16 sztuk ( w zależności od wielkości):

  • 550 g mąki pszennej
  • 2 średniej wielkości jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 200 ml letniego mleka
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 120 g roztopionego masła
  • skrobia kukurydziana do podsypania (ja użyłam budyniu w proszku)
  • cukier puder do posypania
  • mielone pistacje
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób wykonania / Instructions:

Na oponki

  • Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, solą, drożdżami, olejem i jajami. Wyrabiać. Podczas wyrabiania ciasta wlewać powoli letnie mleko.
  • Wyrobić gładkie, miękkie i elastyczne ciasto . Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięciaw ciepłe miejsce.
  • W międzyczasie roztopić masło i odstawić do przestygnięcia.
  • jak ciasto wyrośnie podzielić na 7 równych części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na cienki prostokąt. Wierzch posmarować roztopionym masłem i bardzo delikatnie oprószyć skrobią kukurydzianą (nie na całości – wybiórczo).
  • Rozwałkować kolejny płat drożdzowego ciasta, rozciagnąć na pierwszej warstwie i dopasować wielkość do poprzedniego. Wierzch posmarować masłem i również delikatnie oprószyć skrobią. Czynności powtórzyć do wyeczerpania ciasta. Ostatniej warstwy NIE smarować masłem ani nie sypać skrobią.
  • Tak przygotowane ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 40 x 45 cm. Podzielić na pół po długości, a następnie na 7 lub 8 pionowych pasków.
  • Każdy pas ciasta owinąć wokół dwóch palców tak aby otrzymać rulon. Dokładnie zlepić koniec. Wywinąć na zewnątrz dolną i górną część w taki sposób, jak na zdjęciu poniżej:
  • Dobrze zlepić odstające końcówki, by nie „rozeszły” się podczas smażenia
  • Smazyć z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Uważać żeby olej nie byl zbyt gorący, bo się spalą na zewnątrz i nie usmażą w środku.
  • Odsączać na ręczniku papierowym.
  • Podawać posypane cukrem pudrem i mielonymi pistacjami.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki.