Śniadanie Uncategorized

Wrapy z nadzieniem z kurczaka z warzywami i ryżem

 

Takie wrapy to fajna alternatywa dla kanapki. Smaczne , pożywne . Idealne na lunch czy na piknik na świeżym powietrzu. Nafaszerowane kurczakiem, ryżem, warzywami z dodatkiem sosu pomidorowego

Składniki

  • 5 dużych tortilli
  • 100 g ryżu
  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 100 gram zielonej fasoli soi
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1/2 szklanki  czerwonej fasoli z puszki
  • 200 g tartego żółtego sera
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

 

Przyprawy do kurczaka

  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Ugotować ryz według instrukcji na opakowaniu . Pierś z kury pokroić na 2 cm paski. Doprawić go solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw i nasmarować 2 łyżkami oleju.

Na rozgrzanej patelni umieścić łyżkę oleju .Wrzucić kurczaka i obsmażyć go z każdej strony, przez ok. 5 minut. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok.

Na patelnię dodać łyżkę oleju i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.

Dodać ugotowany ryż, odcedzoną kukurydzę czerwona fasole, zielona fasole soi  oraz podsmażone kawałki kurczaka.Całość wymieszać . Pod koniec dodać passatę pomidorową , koncentrat pomidorowy

Tortille zawinąć w folie aluminiowa i podgrzać w piekarniku . Na każdy placek nałożyć farsz . Posypać startym serem żółtym  i zwinąć w rulon.

P1015474.JPG

P1015479.JPG