Ciasta Uncategorized

Wytrawne, kruche ciastka z parmezanem i pistacjami

Jakiś czas temu kupiłam odjechany wałek z przepięknym, ludowym motywem. Aż mnie korciło i jak mawiała moja babcia świerzbiły mnie rączki , żeby móc go użyć. Okazja nadarzyła się przy tych wytrawnych ciastkach z parmezanem i pistacjami. Świetne do chrupania przy kuflu piwa.  

 

⦁ 150g mąki pszennej
⦁ 100g masła
⦁ 1 szczypta cukru pudru
⦁ 1 żółtko
⦁ 1/3 łyżeczki soli
⦁ 1/3 łyżeczki czosnki granulowanego
⦁ odrobina pieprzu
⦁ tarty parmezan opcjonalnie
⦁ garść pokruszonych pistacji

Masło wymieszać z żółtkiem, szczyptą pudru a następnie z mąką i przyprawami.Na koniec dodać starty parmezan i pokruszone pistacje.
Zagniecione ciasto wstawić do lodówki, na około 1/2 godziny, żeby było dobrze schłodzone.
Następnie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 12 minut w 190 stopniach.

P1018771.JPG

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA