Śniadanie

Wytrawne muffiny z serem cheddar, pastrami i tapenadą –  Pastrami, cheddar and tomato tapenada muffins 

Wytrawne muffiny z serem cheddar, pastrami i tapenadą.  Świetna propozycja zarówno na śniadanie jak i na przekąskę. Drożdżowe muffiny  z nadzieniem z pomidorowej tapenady, intensywnym serem i plastrami wołowiny. 

⦁ 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)

⦁ 150 ml ciepłej wody

⦁ 1/2 łyżeczki cukru

⦁ 250 g mąki pszennej

⦁ 1 łyżeczka soli

⦁ 1 łyżka oliwy

Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 – 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.

Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie

Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 1/2 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Uformować kulę.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia, według instrukcji: najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta ‘dough’, pozostawić do wyrośnięcia. Potem wyjąć, uformować kulę i odstawić ponownie na 30 min.

Dodatkowo

⦁ 12 plasterków pastrami ( cienkie kawałki wołowiny )

Pastrami – sposób przechowywania i konserwowania mięsa, a także mięso konserwowane w odpowiedni sposób, przez solenie, peklowanie, a następnie wędzenie. … Tradycyjnie wytwarzane jest z wołowiny, choć w handlu spotkać można pastrami wykonane z baraniny, wieprzowiny bądź łososia.

⦁ tapenada z suszonych pomidorów

⦁ 12 plastrów sera cheddar

Ciasto rozwałkować na duży prostokąt

Na cieście rozsmarować tapenadę pomidorową. Na wierzchu ułożyć ser a następnie plastry pastrami.

Zwinąć ciasto w rulon, pokroić na 6 mniejszych części. Forme do pieczenia muffin wysmarować masłem. Do każdego zaglebiebia włożyć krążek z ciasta, sera i pastrami. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut . Posmarować roztrzepanym jajkiem . Piec w nagrzanym do 220 C piekarniku przez ok 15- 18 min

 

ENGLISH VERSION 

 

PASTRAMI, CHEDDAR AND  TOMATO TAPENADA MUFFINS 

Pizza dough

⦁ 25 g of fresh yeast (or 7 g instant)

⦁ 150 ml of warm water

⦁ 1/2 teaspoon of sugar

⦁ 250 g of plain flour

⦁ 1 teaspoon of salt

⦁ 1 tablespoon of oil

Make the dough: mix the flour, yeast and salt together in a large mixing bowl and stir in the olive oil and water. Gradually add the water, mixing well to form a soft dough.

Turn the dough out on to a floured work surface and knead for about 15 minutes, until smooth and elastic. Transfer to a clean bowl, cover with a damp tea towel and leave to rise for about 1½ hours, until doubled in size.

When the dough has risen, knock it back, then knead again until smooth, roll into a ball and set aside for 30 minutes.

⦁ 12 slices of pastrami

⦁ feta, sundried tomato & kalamata olives tapenade

⦁ 12 slices of cheddar cheese

Preheat the oven to 180 C/375°F.

Roll out the dough on a lightly floured surface to make rectangle. Brush the tapenada mixture on top almost to edges. Layer the slices of pastrami beef on top and then cheese on top of the meat.

Roll up tightly starting from the longest side into a log. Using a sharp knife, cut the log into 6 pieces. Place the slices cut side up in the muffin pan coated with cooking spray. Bake for 15-18 minutes until the tops of the rolls just begin to brown.