Na przepis trafiłam przypadkiem kiedy przeglądałam gazetę Moje Gotowanie . W wersji wytrawnej sernika jeszcze nie jadłam . Wyglądał tak pięknie, ze niewiele się zastanawiając postanowiłam go zrobić . Ciekawa propozycja na śniadanie
Składniki
Ciasto:
- masło do wysmarowania foremki
- 250 gram mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 gram zimnego masła
- 5 dag tartego parmezanu
- jajko
- kilka łyżek zimnej wody
Nadzienie
- 30 dag młodych marchewek
- sól, pieprz, cukier
- 150 ml śmietany 36%
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 25 dag sera białego zmielonego
- 4 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- brokuł
- Zielona fasola soi
- Oliwki
- Groszek cukrowy
- Kilka ugotowanych marchewek
Ciasto
Posmarować masłem formę do tarty o śr. ok. 25 cm.Na blat wysypać mąkę, sól i zimne masło, połączyć. Przełożyć do miski, dodać parmezan, wbić jajko i wyrobić ciasto, dolewając odrobinę wody co jakiś czas. Ciasto powinno być elastyczne i nadawać się do wałkowania.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto pod rozmiar foremki, pamiętając, aby był zapas na wywinięcie boków. Przełożyć ciasto do formy, dociskając wokół brzegów. Wyłożyć dno papierem do pieczenia
Nagrzać piekarnik do temp. 190°C.Na papier wysypać suchą fasolę.Piec z obciążeniem najpierw 20 min, potem zdjąć wszystko i dopiec jeszcze 8 min.
Farsz
Marchewki ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.Wystudzić i zmiksować na gładką masę, dodając stopniowo śmietanę, sery, jajka i doprawiając gałką, solą i pieprzem. Wylać na spód, pieczemy 35–40 min w temp. 180°C; Wystudzić
Brokuł zanurzyć, trzymając za łodygę, w gotującej się osolonej wodzie; wystudzić i osuszyć . Ugotować marchewki i groszek cukrowy
Wystudzony sernik udekorować brokułem , groszkiem cukrowym i marchewkami. Dodać oliwki i zielona fasole soi . Mozna dodać koper
źródło inspiracji
http://www.mojegotowanie.pl/przepis/sernik-marchewkowy-z-siekanym-jajem-szczypiorem-i-brokulami
.