Śniadanie Uncategorized

Zakręcone bułeczki drożdżowe z pesto i fetą

 

Ciasto drożdżowe

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 1/2szklanki mleka ok 125 ml
  • 2 duże żółtka
  • 35 g oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli

 

Dodatkowo

  • 1 mały słoiczek pesto (około 180 g)
  • Ser feta ok 200 gram
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką wody do posmarowania bułeczek przed samym pieczeniem
  • Ziarna słonecznika

Wykonanie

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z suchymi drożdżami . Jeżeli używamy świeżych drożdży trzeba zrobić rozczyn . Dodać resztę składników .Wyrobić. Pod koniec wyrabiania  dodać olej. Ciasto powinno po wyrobieniu być  miękkie i elastyczne. Uformować kulę, umieścić w oprószonej mąką misce . Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką na około 90 min . Czekamy aż ciasto podwoi objętość

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować pesto. Posypać pokruszonym serem feta .  1/3 ciasta od lewego brzegu składamy do środka . Potem 1/3 od prawego brzegu składamy do środka tym samym uzyskując trzy warstwy . Przewałkować . Pokroić na pasy ok 2 cm . Każdy pasek zwinąć wokół własnej osi 2-3 razy, a następnie formować z niego bułeczkę. Koniec paska umieścić pod spodem bułki. W taki sam sposób postępować z pozostałym paskami ciasta. ( Poniżej wklejam link do źródła inspiracji .Tam znajdziecie wskazówkę w postaci zdjęcia jak formować ślimaczki )

Ślimaczki przełożyć na płaską blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 – 40 minut).

Po wyrośnięciu bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika  . Piec w temperaturze 190º przez około 20 – 23 minuty, do złotego koloru.

Metoda dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (‘dough’), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.

P9240287.JPG

 

P9240284.JPG

P9240297.JPG

P9240280.JPG

 

Źródło inspiracji

http://www.apetina.com/en-GB/recipes/pesto-and-white-cheese-buns/