Śniadanie Uncategorized

Zapiekanki z halloumi I chorizo

 

Halloumi to jeden z moich ulubionych serów . Ja go mogę jeść na śniadanie , obiad i kolacje . no i na deser . To znaczy nie mogę ( tu wzdycha ciężko i coś mruczy pod nosem o niesprawiedliwości na świecie ) ale jak bym mogla to bym jadła . Najbardziej lubię grilowany  . Tutaj w towarzystwie hiszpańskiej kiełbasy chorizo

  • Bułka
  • 2 plastry sera Halloumi
  • Kilka sztuk pieczarek
  • ½ czerwonej cebuli
  • Brązowy cukier opcjonalnie
  • Ocet balsamiczny opcjonalnie
  • 8 plasterków chorizo
  • Rukiew wodna
  • 1 Pomidor

 

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy.  Na rozgrzanej oliwie , na  małym ogniu smażyć  pokrojoną  w talarki czerwoną cebulę. Gdy cebula będzie miękka dodać brązowy cukier  i ocet balsamiczny. Całość  podsmażyć przez chwilę do zredukowania płynu i uzyskania cebuli w gęstym, słodkim sosie balsamicznym.

Bułkę przekroić na pół. Skropić oliwą i opiec na chrupiąco z obu stron.

Plastry sera halloumi wyłożyć na rozgrzaną patelnię grillową i grillować po obu stronach do  zezłocenia się.Na osobnej patelni podsmażyć pieczarki i chorizo .

Na chrupiące pieczywo ułożyć rukiew wodną , plaster pomidora , chorizo , pieczarki , grillowane halloumi i karmelizowaną cebulę

P1014164-2-2.jpg

P1014168-2-2.jpg