Drugie dania Bez kategorii

Zapiekane ziemniaki z nadzieniem grzybowym

Zapiekane ziemniaki z nadzieniem grzybowym. Nie jest to za specjalnie danie dla tych, co obsesyjnie dbają o linię. Niemniej walić to …Czasem nie ma być zdrowo, ma być smacznie i można, BA!!! nawet trzeba podarować sobie odrobinę luksusu. Jak to pewien mądry pan zawodził w pewnej piosence…czasami człowiek musi, inaczej się udusi…A tego nie chcemy…odkładamy więc na bok wszelkie wyrzuty sumienia i zajadamy się zapiekanymi ziemniakami z nadzieniem z suszonych grzybów i cebuli duszonej na maśle z dodatkiem czosnku. Jak grzeszyć to po całości i zanim zaczniemy jeść nie bać się i posypać parmezanem. Wyrzuty sumienie odłóżcie na kolejny dzień. Ooo możecie posypać danie zielenina. Nawalcie sporą ilość poszatkowanej naci pietruszki…będzie zdrowiej ( a przynajmniej będzie tak wyglądać 😉 )

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na nadzienie

  • 100 g suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej we wrzątku
  • 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 1 średniej wilkości cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól
  • pieprz

Na ziemniaki

  • 4-6 ziemniaków (w zależności od ich wielkości przekrojonych na pół)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu

Sposób wykonania / Instructions:

Na nadzienie

  • Na rozpuszczonym maśle zeszklić cebulę. Dodać pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smazyć kilka minut. Następnie dodać czosnek i namoczone grzyby z wodą. Dusić razem do odparowania płynu i powstania gęstej konsystencji

Na ziemniaki

  • Ziemniaki ponakłuwac widelcem lub w kilku miejscach. Następnie za pomocą pędzla kuchennego nasmaowaćj je oliwą a na koniec doprawić solą i pieprzem.
  • Tak przygotowane ziemniaki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec ziemniaki przez 45-50 minut aż skórka będzie lekko chrupiąca a środek miękki.
  • Wyjąć ziemniaki z piekarnika i lekko przestudzić aby móc je przekroić i wyjąć środek. Po przekrojeniu usunąć delikatnie środek łyżką, tak aby zostawić około 6-9 mm warstwę boczną, aby ziemniak pozostał w formie łódeczki.
  • Wczesniej przygotowanym nadzieniem grzybowym uzupełnić ziemniaczane łódeczki. Wstawić ziemniaczki ponownie do piekarnika i piec je przez 10 min.
  • Tak przygotowane ziemniaki posypać przed podaniem parmezanem i natką pietruszki