Śniadanie Uncategorized

Zgrzewana kanapka z pomidorem, serem kozim i boczkiem

 

Składniki

  • pieczywo kanapkowe,
  • masło
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • ser kozi (roladka)
  • pomidor
  • rukola

Przygotowanie

  • Pieczywo przekroić. W razie potrzeby usunąć część  miąższu ze środka aby zrobić miejsce na składniki. Posmarować pieczywo  cienką warstwą masła
  • Na grilu lub patelni bez tłuszczu ułożyć plastry boczku . Nie jest konieczne dodawanie żadnego tłuszczu – mięso samo w sobie jest tłuste, a naszym celem jest wytopienie jak największej ilości jego soków. Plasterki układamy równo na patelni i ustawiamy średni poziom ognia – tak, by bekon nie przypiekł się i oddał odpowiednią ilość tłuszczu, a jednocześnie zrobił się chrupki
  • Na jednej połówce pieczywa ułożyć składniki – plasterki  boczku  i roladki koziej . Dołożyć pomidora oraz kilka listków rukoli, doprawić solą. Złożyć kanapkę i opiec w zgrzewarce (opiekaczu do kanapek) do zrumienienia.

kanapka-2

kanapka-6