Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Zielona sałatka z kuskusem I rybą

Składniki

  • 1 szklanka grubego kuskusu
  • 1/2 awokado pokrojonego w ćwiartki
  • 1 brokuł podzielony na różyczki
  • Rukiew wodna
  • 1/2 szklanki kiełków
  • ¼ małej czerwonej  poszatkowanej kapusty
  • 1/2 szklanki mrożonego , zielonego groszku
  • 1 czerwona cebula pokrojona w plastry
  • 1 cukinia
  • 10 zielonych , drylowanych oliwek
  • 1/2 puszki soczewicy
  • 10 ugotowanych brukselek
  • Ziarna granatu

Dressing

  • 1 łyżeczka pasty chilli
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • Sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Starty ząbek czosnku

Przepłukać kuskus  i umieścić w małym garnku z pokrywką. Dodać szczyptę soli i 1,5 szklanki wody .Przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień do mniejszy  i gotować aż cała woda zostanie  wchłonięta.
Wyłączyć ogień całkowicie i pozwolić kuskusowi  uprażyć się w cieple przez kolejne 5 minut. Całkowicie wystudzić przed dodaniem sałaty .
Doprowadzić garnek wody do wrzenia. Przygotować miskę z zimną wodą  i z kilkoma kostkami lodu . Gdy woda się zagotuje, dodać różyczki brokułów i mrożonego groszku i gotować przez około 90 sekund. Gdy czas minie , odcedzić warzywa i natychmiast zanurzyć je w zimnej wodzie, dzięki czemu zachowują one swój piękny kolor. Umieść na sicie, aby dobrze odsączyć. Lekko doprawić solą i pieprzem przed dodaniem do sałatki.Brukselki ugotować w osobnym rondelku
Cukinię pokroić w plastry , skropić oliwą , przyprawić pieprzem i solą  i ugrilować z obu stron an rumiano .Przygotować dressing mieszając wszystkie składniki .
W misce połączyć wszystkie składniki  sałatki i polać dressingiem .
Podawać według uznania . U mnie z rybą
P1013623-2.jpg
P1013634-2.jpg