Śniadanie

Zielona szakszuka

Zielona szakszuka. Moja wariacja na temat szakszuki z ziolnymi warzywami. Jest zdrowo, bo mamy przyjemny zestaw warzywny: cukinię, pak choi, szpinak, zieolny groszek i awokado. Są zioła, jest czosnek i jajka. Cóz więcej chcieć do szczęścia?

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 cukinie pokrojone w cienkie (długie plastry)
  • 2 pak choi przekrojone na pół
  • 200 gr młodego szpinaku
  • 100 zielonego groszku
  • 1 awokado pokrojone w plasterki
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • zioła prowansalskie opcjonalnie

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na rozgrzany olej wrzucic cukinię. Nastepnie dodac czosnek zioła prowansalskie. Dodać pak choi i dusic pod przykryciem aż zmięknie. Nastpęnie dodać szpinak i groszek. Dusci razem kilka miniut. W razie konieczności podlac wodą lub bulionem. Jak warzywa będą miękkie, zrobić wgłebienia i wbić w nie jajka. Posypać solą i pieprzem. Smażyc pod przykryciem aż białko się zetnie. Przed podaniem dodac plastry awokado