Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Zielone curry z krewetkami

Uwielbiam zielone, domowej roboty curry . O niebo lepsze niż to sklepowe . Intensywny smak , piękny kolor . Ryz gotowałam w mleku kokosowym co dodatkowo wzbogaciło kremowy smak ryżu . Idealne połączenie sosu , ryżu i krewetek   

Sos green thai

  • pęczek świeżej kolendry
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/4 cebuli
  • 30g świeżego imbiru
  • Sok wyciśnięty z polowy limonki
  • 2 łyżki cukru

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Przelać  do małego rondelka i dodać puszkę mleka kokosowego ( gęstą część ). Doprawić do smaku solą. Gotować ok 20 minut, często mieszając do odparowania sosu. Przed podaniem można przetrzeć przez sitko

  • Krewetki 200 gram
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 40 g masła
  • sól morska do smaku
  • papryczka chili

 

Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia.  Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .

Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i  chilii  , smażyć przez minutę z jednej strony.

Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.

 

Do zielonego sosu curry dodac krewetki .Wymieszac i chwile podusic na wolnym ogniu .

Podawac z gotowaym ryzem ( U mnie gotowanym w mleku kokosowym ) i soczewica

 

P1014811.JPG

P1014796.JPG