Drugie dania

Zielone curry z kurczakiem

Zielone curry z kurczakiem. Pięknie pachnące. Dobrze przyprawione. Pikantne i niezwykle aromatyczne curry podane z piersią kurczaka i ryżem.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pierś z kurczaka

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki pikantnej papryki
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki lekkiego sosu sojowego

Na zieloną pastę curry

  • 2 świeże łodygi trawy cytrynowej, twarde zewnętrzne liście odrzucone, z grubsza posiekane
  • 4 liofilizowane liście limonki
  • 1 zielone chili posiekane
  • 2 szalotki z grubsza posiekane
  • duży pęczek świeżej kolendry, liście i łodygi z grubsza posiekane
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży imbir o grubości 5 cm, z grubsza posiekany
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sok z 1 limonki

Na zielone curry

  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 100 g zielonego groszku
  • pasta z zielonego curry

Sposób wykonania / Instructions:

Na pierś z kurczaka

  • Umyć piersi kurczaka i osuszyć je. Doprawić przyprawami. Posmarować oliwą z oliwek i sosem sojowym. Pozostawić do marynowania przez około 1 godzinę
  • Rozgrzać piekarnik do 180 ° W naczyniu żaroodpornym ułożyć filety razem z marynatą i piec około 25 minut, obracając je w połowie.

Na zieloną pastę curry

  • Umieścić wszystkie składniki pasty curry w blenderze i zmiksować na gładką masę

Na zielone curry

  • Umieścić zieloną pastę curry w rondelku. Połączyć z mlekiem kokosowym i zagotować. Dodać groszek, a następnie gotować przez 5-6 minut lub do momentu, aż warzywa będą al dente.
  • Podawać zielone curry z piersią kurczaka i ryżem jaśminowym gotowanym na parze, ryżem lepkim lub ryżem basmati

źródło inspiracji https://www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/thai-green-chicken-curry/