Drugie dania

Zielone curry z mixem fasoli i piersią z kury

Zielone curry z mixem fasoli i piersią z kury. Lubię curry za szybkość przygotowania, pikantne smaki, aromatyczne przyprawy. Tu mamy zielone curry z ryżem i piersią marynowaną w miodzie i sosie sojowym

 

Sos green thai

⦁ pęczek świeżej kolendry
⦁ 4 ząbki czosnku
⦁ 1 zielona papryczki chilli
⦁ 2 łyżki oliwy
⦁ 1 łyżka sosu rybnego
⦁ 1/4 cebuli
⦁ 30g świeżego imbiru
⦁ Sok wyciśnięty z polowy limonki
⦁ 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Przelać do małego rondelka i dodać puszkę mleka kokosowego ( gęstą część ). Doprawić do smaku solą. Gotować ok 20 minut, często mieszając do odparowania . Przed podaniem można przetrzeć przez sitko.

Dodatkowo
⦁ mix fasoli z puszki

⦁ 100 gram zielonej fasola soi
⦁ 200 gram ugotowanej fasoli szparagowej
⦁ 400 ml mleka kokosowego

Green thai sos połaczyć z mlekiem kokosowym i fasolami, chwile razem pogotować.

Podawać z piersią z kurczaka ( u mnie pierś marynowana w miodzie i sosie sojowym ) i ryżem