Drugie dania

Zielone curry z mixem fasoli i piersią z kury

Zielone curry z mixem fasoli i piersią z kury. Lubię curry za szybkość przygotowania, pikantne smaki, aromatyczne przyprawy. Tu mamy zielone curry z ryżem i piersią marynowaną w miodzie i sosie sojowym

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos green thai

  • pęczek świeżej kolendry
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/4 cebuli pokrojonego w kostkę
  • 30 g świeżego imbiru drobno startego na tarce
  • sok wyciśnięty z polowy limonki
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo

  • mix fasoli z puszki
  • 100 gr zielonej fasola soi
  • 200 gr ugotowanej fasoli szparagowej
  • 400 ml mleka kokosowego

Sposób wykonania / Instructions:

  • Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Przelać do małego rondelka i dodać puszkę mleka kokosowego ( gęstą część ). Doprawić do smaku solą. Gotować ok 20 minut, często mieszając do odparowania . Przed podaniem można przetrzeć przez sitko.
  • Green thai sos połaczyć z mlekiem kokosowym i fasolami, chwile razem pogotować.
  • Podawać z piersią z kurczaka ( u mnie pierś marynowana w miodzie i sosie sojowym ) i ryżem