Drugie dania

Zielone kaszotto

Zielone kaszotto. Lubię jak dania są smaczne ale też i kolorowe. Tym razem na obiad poleca się zilone kaszotto z fasolką szparagową, zielonym groszkiem, szpragami i jarmużem. Dodatkowo mamy wino, krewetki i parmezan. Same pyszności.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1/3 szklanki białej kaszy gryczanej
  • 1/2 pora pokrojonego w paski
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 250 g krewetek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 60 ml białego wina
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 100 g zielonego groszku
  • garśc szparagów pokrojonych na kawałki
  • garśc poszarpanego jarmużu
  • 4 łyżki płatków parmezanu

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć. Dodac pora na patelnię i zeszklić mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut. W międzyczasie dodać oregano.
  • Wymieszać wszystkie składniki na patelni i wlać białe wino, gotować ok. 2 – 3 minuty aż odparuje. Następnie wlać gorący bulion, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Następnie dodać warzywa ( fasolkę szparagową, zielony groszek, jarmuż ) Wymieszać i przykryć. Gotować przez ok. 7 minut pod przykryciem, w międzyczasie 1 raz składniki przemieszać. Pod koniec dodać krewetki i szparagi. Dusić razem kolejnych kilka minut. Delikatnie wymieszac i posypać parmezanem