Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Zielony ryż z policzkami wieprzowymi -Green rice with pork cheeks ( English version below )

Zielone , kremowe risotto z dodatkiem szpinaku i parmezanu . Do tego delikatne policzki wieprzowe w towarzystwie zielonych warzyw . Soczewica podsmażona z pieczarkami świetnie uzupełnia smak mięsa .

Ryż

  • 300 g ryżu do risotto (arborio )
  • 1 l bulionu z kurczaka lub z warzyw
  • 150 ml białego półwytrawnego wina
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 200 gram  liści świeżego szpinaku
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo starty parmezan
  • sól, pieprz
  • Do wysokiego naczynia wrzucić umyte liście świeżego szpinaku. Do szpinaku dodać łyżkę oliwy, sól oraz pieprz i zmiksować  na gładkie pesto.
  • Podgrzać  bulion. W drugim garnku rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną drobno cebulę. Jak cebula się zeszkli dodać posiekany drobno czosnek.
  • Zwiększyć ogień, dodać ryż, szczyptę soli i cały czas go mieszając . Kiedy  ryż zacznie robić się szklisty wlać 150 ml wina nie przerywając  mieszania .
  • Gdy ryż wchłonie wino, wlać pół szklanki gorącego bulionu. Zmniejszyć  ogień i gotować do momentu aż ryż wchłonie płyn . Przez kolejny kwadrans , wlewać co mniej więcej 2 minuty kolejną porcję gorącego bulionu , cały czas mieszając zawartość garnka.
  • Gdy ryż będzie gotowy, zestawić go z ognia, dodać przygotowane wcześniej pesto, 2 łyżki masła i świeżo starty parmezan. Risotto przyprawić solą i pieprzem, Wymieszać i zostawić pod przykryciem na kilka minut .

Policzki wieprzowe

  • 8 policzków wieprzowych
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 mała cebula
  • 100ml czerwonego wina
  • 300ml bulionu warzywnego
  • 100 gram pieczarek
  • 200 gram soczewicy z puszki
  • sól do smaku
  • olej
  • Policzki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z białych błonek. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć policzki na złoty kolor z obu stron. Ściągnąć z patelni i ułożyć na papierowym ręczniku kuchennym.
  • Na patelnię dodać drobno posiekany ząbek czosnku i posiekaną cebulę.Dodać bulion warzywny,wino i przyprawy. Gotować przez kilka minut.
  • Policzki przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać przygotowanym sosem i wstawić na 1-1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni . Na koniec podsmażyć pieczarki z soczewicą na patelni i podać z policzkami i zielonym ryżem

Podawać z dowolnymi warzywami . U mnie szparagi , kalafior , zielona fasola soi i kalettes

 

ENGLISH VERSION

Green risotto with pork cheeks

Rice
• 300 g risotto rice (arborio)
• 1 liter chicken or vegetable stock
• 150 ml white wine
• onion
• clove of garlic
• 200 grams of fresh spinach leaves
• 4 tablespoons butter
• 3 tablespoons olive oil
• freshly grated parmesan cheese
• salt ,  pepper

• Blend  washed fresh spinach leaves. Add a tablespoon of olive oil, salt and pepper and mix to a smooth pesto.
• Heat the stock. In another pot heat a tablespoon of butter and 2 tablespoons of olive oil, add the finely chopped onion. When the onion is softened add finely chopped garlic.
• Increase the heat, add the rice, pinch of salt and stir constantly. When the rice starts to be glassy pour in 150 ml of wine without stopping  the mixing.
• When the rice absorbs all of the wine, pour half a cup of hot stock. Reduce heat and simmer until the rice absorbs the liquid. For the next fifteen minutes, pour in another portion of stock approximately every two minutes, stirring the contents of the pot.
• When the rice is ready, add the previously prepared pesto, 2 tablespoons of butter and freshly grated parmesan cheese. Season with salt and pepper, mix and leave covered for a few minutes.
Pork cheeks
• 8 pork cheeks (pork loin slices)
• clove of garlic
• Bay leaf
• 2 grains of allspice
• 3 grains of black pepper
• 1 small onion
• 100ml red wine
• 300ml vegetable stock
• 100 grams of mushrooms
• 200 grams of lentils canned
• Salt to taste
• Oil

• Wash meat, dry on a paper towel and remove all white film. In deep pan heat a tablespoon of oil and fry the cheeks until golden brown on both sides. Remove from the pan and place on a paper kitchen towel.
• Place finely chopped garlic clove and chopped onion in the frying pan. Pour in vegetable stock, wine and spices. Boil for a few minutes.

• Transfer cheeks to an ovenproof dish, pour prepared sauce and put in for 1-1.5 hours in the oven preheated to 170 degrees. At the end fry mushrooms with lentils in a pan and serve with green cheeks and rice

Serve with any vegetables. My choice: asparagus, cauliflower, green beans and kalettes

P1011271.JPG

P1011265.JPG

P1011257.JPG